tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Charlotte Kalla: "Sömnen är väldigt viktig för mig"

Charlotte Kalla: "Sömnen är väldigt viktig för mig"

Charlotte Kalla

Vi har träffat skiddrottningen Charlotte Kalla inför VM i Seefeld. Hennes mål är att komma så väl förberedd som hon kan till mästerskapet och det viktigaste i hennes uppladdning är att kroppen ska få så bra återhämtning som möjligt mellan träningspassen. Därför är sömnen otroligt viktig för henne.

Charlotte Kalla inledde säsongen med pallplaceringar i såväl nationella tävlingar som i världscupen, men steget upp till den norska dominanten Therese Johaug har varit gigantiskt. Därför är det nu viktigare än någonsin att hon optimerar sitt träningsupplägg. Men hur mycket hon än tränar och hur duktig hon än är på att sköta sin kosthållning är återhämtningen kanske den viktigaste delen i träningsupplägget.

– Jag måste känna att jag får tid för återhämtning. Om den är otillräcklig blir inte heller träningsresultatet det som jag önskar. Och då handlar det inte bara om att se till självklara saker, som att äta vid rätt tidpunkt. Det är väldigt viktigt att jag får de timmarna sömn som jag behöver, säger Charlotte Kalla. Hennes ambition är att komma i säng klockan tio varje kväll och gå upp klockan sju eller halv åtta. Men det viktigast för henne är ändå att prioritera och vara målfokuserad.
– Jag ställer mig hela tiden frågan om jag är på väg i rätt riktning med allt jag gör, och om besluten jag tar leder mig närmare mitt mål, säger Charlotte. 

Hennes framgångsrecept har alltid varit hennes nyfikenhet, målmedvetenhet, disciplin och att hon vet vad som krävs för att lyckas.
– Jag älskar att tävla och jag vill vara bäst. Känslan av att stå högst upp på pallen är viktig och obeskrivligt skön. Längdskidåkning handlar också till stor del om den egna drivkraften, men utan alla underbara supportrar som funnits med mig på resan hade jag inte lyckats så bra. Mina föräldrar så klart, eldsjälen Sven Winsa som älskar skidåkning och lärde mig att ha tålamod, min farfar som följde med mig till min första skidträning och alla de som stått bredvid spåret och hejat fram mig, berättar hon.

Charlotte lägger ner ungefär 900 timmar på träning varje år för att kunna konkurrera om de ädlaste mästerskapsmedaljerna, men det hårda slitet är inget problem för henne.
– Livsstilen att vara skidåkare och att träna två pass om dagen är ingen uppoffring för mig. Det är något jag uppskattar, något jag längtar efter. Varje dag, året runt. När Charlotte Kalla inte tränar hämtar hon energi på skogspromenader.
– Att få vara ute i naturen får mig att må bra och där hämtar jag energi. Jag tycker om att göra det som årstiderna erbjuder. Annars trivs jag bra med att umgås med familj och vänner, avslutar hon.

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.