tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Den magiska rödbetan

Den magiska rödbetan

Den magiska rödbetan

Den största hälsonyheten och ett av de mest googlade orden just nu är utan tvekan rödbeta. En grönsak som tidigare bara uppskattades av några få är nu forskarnas favorit.

Orsaken är att rödbetan innehåller ämnen som sänker blodtryck, förbättrar cirkulation, minne och potens samt ökar ork, styrka och kondition. Karolinska Institutet i Stockholm är ett av de forskningscentra som publicerat flera nya och mycket intressanta studier. Det faktum att något så enkelt och svenskt som rödbeta kan skydda hjärta, kärl och hjärna har skapat många positiva artiklar.

Så säger forskarna
Förklaringen till den nästan mirakulösa effekten är den höga halten nitrat i rödbeta, ett ämne som fram till för några år sedan ansågs kunna bilda cancerframkallande nitrosaminer.

Nu har forskare, på bl. a Karolinska Institutet, visat att det är tvärt om. Naturligt förekommande nitrat i kombination med betacyanin (rödbetans färgämne) kan istället skydda kroppen mot cancer och hjärt/kärlsjukdom. Kärlen blir mer elastiska, blodtrycket normaliseras och cirkulationen förbättras. Det senare påverkar inte bara hälsan och välbefinnandet utan i hög grad även den sexuella förmågan.

Äldre bäst nytta
Mest påtaglig nytta har äldre personer med nedsatt blodcirkulation. Studier visar t.ex. att rödbetsjuicen också kan minska problem med fönstertittarsjuka och skydda mot åderförkalkning. Positivt är att det oftast räcker med mellan 1–2 dl juice per dag och att skillnaden märks redan inom några dagar.

Mera information

Text: Lisa Nilsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.