tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

En miljon svenskar drabbas av depression

En miljon svenskar drabbas av depression

Depression

Över en miljon svenskar lider av depression och drygt hälften av dem äter dagligen antidepressiva läkemedel, med många biverkningar. Läkemedel med johannesört rekommenderas nu för depressioner utan biverkningar.

Vinterdepression (SAD) är en psykisk åkomma som kulminerar i början av året. Den drabbar tio procent av alla svenskar, med symptom som trötthet, likgiltighet och minskad sexlust.

Lyckopiller vanligast
Idag är SSRI-preparaten, de så kallade lyckopillerna, de vanligaste läkemedlen vid behandling av depression och nedstämdhet. Tyvärr har dessa preparat flera vanligt förekommande biverkningar; som ångest, viktförändringar, darrningar, yrsel, illamående och huvudvärk.

Sämre sexlust
Den vanligaste biverkningen, förlust av sexuell drift och oförmåga att få orgasm, drabbar mer än 50 procent av alla användare och är den vanligaste orsaken till att patienten avbryter sin behandling. Läkemedelsverket har försökt uppmärksamma läkarna för risken med de farliga biverkningar, men har nått ut dåligt på fältet. Om man vill undvika syntetiska läkemedel, och de besvärande biverkningarna, finns det alternativ inom egenvården som ger effektiv lindring, utan risk för biverkningar.

Välstuderad läkeört
Det finns ett stort antal studier som visar att johannesört fungerar bättre än konventionella läkemedel mot depression. Biverkningar är dessutom mycket sällsynta och lindriga. Totalt sett måste johannesört anses vara den mest väldokumenterade växten när det gäller lätta till medelsvåra depressioner och allmän nedstämdhet.

5000 patienter studerades
Tyska forskare har gått igenom och analyserat 29 studier på johannesört, med totalt 5000 deltagare. De drar slutsatsen att johannesört är effektivare mot depression än konventionella, antidepressiva läkemedel, både av äldre och nyare slag.

Sover bättre
Utöver de goda resultaten vid depressioner så slipper man också de biverkningar som konventionella läkemedel oftast ger. Johannesörten påverkar inte den sexuella lusten eller förmågan till orgasm negativt, vilket de kemiska läkemedlen ofta gör. Dessutom blir man piggare, får mer energi, känner sig mer avslappnad, samtidigt som man får en mycket bättre sömn.

Mycket bredare effekt
Till skillnad från antidepressiva läkemedel påverkar johannesörten flera olika signalsystem i hjärnan som är involverade i vår psykiska hälsa. Alltså inte enbart serotonin som lyckopillerna påverkar. Detta innebär en mycket bredare effekt utan att störa den så känsliga balansen i hjärnans signalsystem.

Det effektivaste preparatet
Detta har bland andra tyska läkare upptäckt och därför är johannesört det vanligaste preparatet som föreskrivs vid depression och nedstämdhet. 30% av alla antidepressiva läkemedel i Tyskland är baserade på johannesört. Även svenska Statens beredning för medicinsk utvärdering rekommenderar nu johannesört. Det mest väldokumenterade och effektivaste johannesörtpreparatet på svenska marknaden är det traditionellt växtbaserade läkemedlet Hypermin. Den goda effekten beror på att Hypermin innehåller ekologisk, okoncentrerad johannesört, där örtens verksamma ämnen finns kvar. Till skillnad mot koncentrerade johannesörtpreparat så anses Hypermin inte påverka andra läkemedel eftersom den innehåller johannesört i naturlig form. Hypermin är godkänt av Läkemedelsverket och finns på apotek och i hälsofackhandeln.

Mera information

Text: Ingvar Larsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.