tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Forskarna övertygade: Nypon med GOPO fungerar verkligen på lederna

Forskarna övertygade: Nypon med GOPO fungerar verkligen på lederna

Dr. Kaj Winther är en av pionjärerna när det gäller forskning kring de patenterade GOPO, som idag endast finns i en enda produkt i Sverige – Movo.

Dr. Kaj Winther är en av pionjärerna när det gäller forskning kring de patenterade GOPO, som idag endast finns i en enda produkt i Sverige – Movo.

1996 började man studera ett speciellt nyponpulver som många människor hävdade var bra för ledernas rörlighet. Forskningen visade att åtta av tio fick hjälp.

– Idag har det gjorts studier i både Danmark, Norge och Tyskland. Och vi kan bara konstatera att nypon med GOPO fungerar, säger chefsöverläkaren Kaj Winther vid Köpenhamns Universitet, en av pionjärerna när det gäller forskning kring nypons hälsoeffekter.

GOPO hemligheten
Efter tre års forskning lyckades man identifiera en speciell galaktolipid i nyponpulvret, GOPO.
– I laboratoriestudier kunde man se att denna molekyl hade en mycket positiv påverkan på lederna. Det visade sig att GOPO var både antiinflammatorisk och en mycket stark antioxidant, berättar Kaj Winther. Och det är denna effekt som visat i studierna. Den antiinflammatoriska effekten gör att vävnaden inte svullnar så mycket.
– Smärtan minskar, samtidigt som rörligheten ökar, förklarar chefsöverläkare Kaj Winther.

Påverkar även brosket
Ett forskarteam i Schweiz specialstuderade GOPO i laboratoriemiljö, och kunde då se att GOPO hade en direkt påverkan även på ledernas brosk.
– Det gjorde helt enkelt brosket starkare, samtidigt som det hämmade de enzymer som bryter ner brosket. Man såg helt enkelt en dubbel, positiv effekt på brosket, avslutar Kaj Winther.

Mera information

Text: Lisa Nilsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.