fredag 22 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Helen, 46: Ledvärken försvann på några veckor

Helen, 46: Ledvärken försvann på några veckor

Nypon

1996 började man studera ett speciellt nyponpulver som många människor hävdade var bra för ledernas rörlighet. Forskningen visade att åtta av tio fick hjälp.

– Idag har det gjorts studier i både Danmark, Norge och Tyskland. Och vi kan bara konstatera att nyponpulver med kärnor fungerar, säger professor, dr. Med. Kaj Winther vid Köpenhamns Universitet, en av pionjärerna när det gäller forskning kring nypons hälsoeffekter.

GOPO hemligheten
Efter tre års forskning lyckades man identifiera en speciell galaktolipid i Movo nyponpulver av hela nypon, nämligen – GOPO. I laboratoriestudier kunde man se att detta hade en mycket positiv påverkan på lederna.

– Det visade sig att GOPO var både antiinflammatorisk och en mycket stark antioxidant, berättar Kaj Winther. Och det är denna effekt som visats i studierna. Den antiinflammatoriska effekten gör att vävnaden inte svullnar så mycket. Smärtan minskar, samtidigt som rörligheten ökar, förklarar Kaj Winther.

Påverkar även brosket
Ett forskarteam i Schweiz specialstuderade Movo i laboratoriemiljö, och kunde då se att den hade en direkt påverkan även på ledernas brosk.

– Det gjorde helt enkelt brosket starkare, samtidigt som det hämmade de enzymer som bryter ner brosket. Man såg helt enkelt en dubbel, positiv effekt på brosket, avslutar professor, dr. Med. Kaj Winther.

Mera information

Text: Ingvar Larsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.