tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Jag hittade ett sätt att stoppa min muskelvärk

Jag hittade ett sätt att stoppa min muskelvärk

Magnus Nibelius

"Jag brukade vara oförmögen att springa på grund av muskelsmärtor och hade också problem med att köra längre sträckor, men när jag började ta Q10 tillsammans med min kolesterolmedicin fick jag massor av energi och mina muskler slutade göra ont", säger 40-årige Magnus Nibelius."

De Q10-kapslar jag blev rekommenderad att prova är den enda anledningen till att jag kan fortsätta ta min kolesterolsänkande medicin, säger 40-årige Magnus Nibelius, som annars var på väg att ge upp sin medicin.
– Min energi har återvänt och jag har inte längre muskelvärk. Nu känner jag mig bra igen.

Som om det inte vore illa nog att ha kolesterolproblem vid 40 års ålder orsakade läkemedlet som Magnus Nibelius tvingas ta på grund av ett ärftligt problem med kolesterol så obehagliga biverkningar att han nästan slutade ta sin medicin.
– Lyckligtvis rådde mig någon att prova Bio-Qinon Q10, och jag bestämde mig för att undersöka tillskottet. Jag insåg snart hur effektiva dessa kapslar är. Min energi återvände och ökade faktiskt till en nivå som var högre än innan jag började med min kolesterolmedicin, berättar Magnus Nibelius.

Musklerna slutade värka
Inte nog med att hans energinivåer steg till oväntade höjder, Magnus märkte också - mycket till sin förvåning - hur hans muskler slutade göra ont.
– Jag hade blivit varnad för muskelvärk som en möjlig biverkning av medicinen, och mina armar och ben gjorde faktiskt ont och jag kände mig svag. Jag hade problem med att springa och göra plötsliga rörelser på grund av detta problem, men nu lägger jag nästan aldrig märke till värk eller smärta. Mina muskler känns definitivt starkare och mer stabila nu, säger Magnus. Det är en stor fördel, eftersom han har fysisk träning som ett stort intresse när han inte är upptagen med sitt arbete.

Nära att ge upp
Han är lättad över att han informerades om fördelarna med att ta Bio-Qinon Q10.
– Min trötthet och de värkande musklerna hade blivit så mycket av ett problem i mitt dagliga liv att jag ärligt talat tänkte sluta med medicinen, medger han. Mina muskler gjorde ont om jag var tvungen att köra längre sträckor, och det fanns så många saker i mitt dagliga liv som blev allt svårare för mig att klara av, men nu känner jag mig fantastiskt bra – även när jag använder medicin – så jag kan fortsätta ta den och det är en lättnad. När allt kommer omkring är det viktigt att jag gör något för att kontrollera mina kolesterolvärden, eftersom vi har problem med det i familjen, berättar Magnus. 

Dokumenterad effekt
Det finns till och med vetenskapliga bevis som stödjer effekten av Q10 i kombination med kolesterolsänkande läkemedel (statiner). En studie från 2007, som genomfördes på patienter i regelbunden statinbehandling, visade att de som kombinerat sin medicin med 100 mg Q10 hade en minskning av muskelsmärta med 40 % och kunde betydligt lättare klara sin vardag, eftersom de inte besvärades av samma biverkningar som de som bara tog sin medicin.

Mera information

Coenzym Q10 är ett vitaminliknande ämne som finns naturligt inuti alla celler där det kontrollerar energiomsättningen.

Kroppen kan producera det, men den här förmågan toppar runt 20 års ålder och minskar stadigt från den tidpunkten. Vid en ålder av 45-50 kommer de flesta människor att känna hur deras energinivåer minskar påtagligt. Vissa sjukdomar kan också tömma kroppen på Q10. Dessutom är det känt att kolesterolsänkande läkemedel påverkar vår Q10-status, och det finns en helt logisk förklaring till detta.

Relaterat till kolesterol
Både kolesterol och coenzym Q10 produceras i levern och delar samma biokemiska väg. Läkemedel som sänker kolesterol (statiner) blockerar denna bana och hämmar därigenom kroppens Q10-produktion i processen. Den nedsatta energiomsättningen orsakar trötthet och i vissa fall muskelsmärta, men ett tillskott av Q10 kan kompensera för förlusten.

Energi till hjärtat
Två nya skandinaviska studier har visat att Q10-tillskott kan stärka hjärtfunktio nen genom att öka omsättningen av energi i hjärtmuskeln. I båda studierna kunde också en minskning av kardiovaskulära dödsfall på 50 % observeras. Det är sedan tidigare känt att hjärtats muskler är särskilt beroende av Q10.

Text: Ingvar Larsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.