tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Läkemedel eller kosttillskott?

Läkemedel eller kosttillskott?

Rödris

Ibland är gränsen hårfin. Ta substansen monakolin K till exempel. Det är ett naturligt ämne som ingår i rödris och som i vetenskapliga studier visat sig vara precis lika effektivt för att sänka blodfetter som de syntetiska statiner som läkare skriver ut på recept.

Rödris bildas genom jäsning av svampen Monascus pur-pureus, som växer på fuktigt vitt ris. Säkerhetsstudier visar till skillnad från statiner inga biverkningar, inga risker och ämnet är godkänt av EU/ EFSA för att ingå i kosttillskott som får säljas rakt över disk. Men läkemedelsverket håller inte med.

Enligt dem är naturligt monakolin K för verksamt för att säljas som kosttillskott om det innehåller 10 mg eller mer. Inte för att det är farligt, inte för att det har biverkningar – utan för att det fungerar. För att detta helt naturliga ämne kan enligt forskningen fungera lika bra som ett receptbelagt läkemedel som har biverkningar.

"Ibland är skillnaden
mellan läkemedel och kosttillskott
väldigt liten."
 

Men det kanske är bra, tänker du nu. För då kan vi ju alla få naturligt monakolin K på recept och under högkostnadsskyddet, precis som alla andra läkemedel. Fast så enkelt är det inte.

Naturligt monakolin K från rödris finns inte som läkemedel. Och det är här det blir så svårt att förstå. Här har vi ett ämne som är naturligt, som bevisligen fungerar och som är utan biverkningar. Men det får inte säljas i den koncentration som de vetenskapliga studierna är gjorda på eftersom det visat sig fungera för bra. Så vad händer nu? Vad kan vi som vill sänka våra blodfetter på naturlig väg och utan biverkningar göra? Svaret är enkelt.

Vi kan gå till hälsokostaffären och köpa Bio-Rödris som är godkänt som kosttillskott. Bio-Rödris innehåller 9,5 mg monakolin K; alltså ett halvt milligram mindre än vad som ska till för att produkten ska klassas som läkemedel. Och när vi står i affären och jämför det som finns på hyllan så är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på rödris och rödris.

Köp bara en produkt där halten av naturligt monakolin K är garanterad och redovisas på förpackningen. Och välj den som ligger så nära 10 mg som möjligt. För ibland är skillnaden mellan läkemedel och kosttillskott väldigt liten. I Bio- Rödris fall är den 0,5 mg per tablett. Jag tror inte att min kropp bryr sig speciellt mycket om det. Tror du?

Poul Heie,
Ansvarig utgivare
Kropp & Själ
Mera information

Kolesterol är inte farligt. Tvärtom. Utan det kan din kropp inte fungera. Hjärna, muskler, inre organ, ja varenda cell i din kropp innehåller och behöver kolesterol. Men inte vilket kolesterol som helst.

Enkelt uttryckt: Rätt kolesterol i rätt mängd är livsnödvändigt. Kolesterol delas upp i HDL (nyttigt, ska vara högt) samt LDL och triglycerider (ska vara låga). Vårt moderna sätt att leva gör att vår kolesterolbalans ofta är helt fel. Halten LDL, som blir till plack i våra kärlväggar, är för hög.

Resultatet? Ökad dödlighet i hjärt- kärlsjukdom. Därför är det viktigt att ha koll på sitt kolesterol. Läkare skriver ut så kallade statiner till den som behöver balansera sitt kolesterol. Dessa blockerar ett enzym som levern behöver för att tillverka LDL kolesterol.

Resultatet blir en bättre kolesterolbalans. Naturen har ett eget statin. Ofarligt och utan biverkningar. I Sverige säljs naturligt statin i hälsofackhandeln under namnet Bio-Rödris.

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.