tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Ny svensk forskning: Läsförmågan hos barn förbättras

Ny svensk forskning: Läsförmågan hos barn förbättras

Läs- och skrivsvårigheter

Tillskottet Eye q med fettsyrorna omega 3 och omega 6 förbättrar läsförmågan hos vanliga skolbarn, enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin.

I en forskningsstudie fick 154 svenska tredjeklassare, antingen tillskottet Eye q eller placebo. Barnen fick göra ett datorbaserat test som mätte deras läsförmåga på en rad olika sätt.
– Redan efter tre månaders studie kunde vi se att läsförmågan förbättrats hos de barn som fått tillskottet. Det var särskilt tydligt för förmågan att läsa ett påhittat ord högt och uttala det rätt, och för förmågan att läsa av en rad bokstäver snabbt, säger Gunnar Fransson, som är specialpedagog och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Vanliga skolbarn
I studien ingick inga barn med neuropsykiatriska diagnoser, som ADHD, men några hade enligt föräldrarna mildare uppmärksamhetsproblem. Dessa barn visade sig få ännu större förbättringar, speciellt på läshastigheten.
– Barn kan ha stora lässvårigheter utan att de har någon diagnos och får då inte rätt stöd i skolan, vilket gör att de slås ut under senare delen av skolgången. De får dåligt självförtroende och en stress som ungdomar har svårt att hantera. I studien såg vi att fettsyrapreparatet Eye q hjälper dessa barn.

Viktigt för hjärnan
Fleromättade fetter, och dess roll för barns inlärning och beteende, är ett växande forskningsområde.
– Vår moderna kost innehåller relativt lite omega 3, vilket kan ha negativ effekt på våra barn när det gäller inlärning, läsförmåga och uppmärksamhet. Anledningen är att cellmembranen i hjärnan till stor del är uppbyggda av fleromättade fetter, och forskning visar att fettsyrorna är viktiga för signalöverföring mellan nervceller och för regleringen av signalsystemen i hjärnan.
– I en av våra studier tog vi blodprov på alla barn. Här såg vi att de barn som svarat bäst på behandlingen hade en större ökning av omega 3-fettsyran i blodet. De fick ett bättre förhållande mellan omega 3 och 6. Därför är det viktigt att välja rätt fettsyratillskott, säger Fransson.

Mera information

Mina barn blev hjälpta

Christina är mamma till två barn som hade stora problem med läsningen, men utredningar visade att de inte hade dyslexi. Trots att Christina kämpade fick barnen ingen extra hjälp i skolan.
– Min son hade väldigt svårt att lära sig att läsa. Han var både ledsen och frustrerad eftersom de andra i klassen kunde det. Då läste min man om att fettsyror får barn att koncentrera sig och får lättare att läsa så vi bestämde oss för att prova Eye q. Efter några månader började vår son plötsligt att läsa mycket lättare. Det var som att det kopplade ihop i hjärnan. Lillasystern hade samma svårigheter och fick inte heller stöd i skolan.
– Hon fick också Eye q och efter 3 månader märkte vi stor skillnad, vilket även hennes lärare noterade. Nu fungerar skolarbetet och det är är absolut fettsyrorna som hjälpt, säger Christina.

Text: Ingvar Larsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.