tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Övertygande studier: Hjälper mot torra slemhinnor

Övertygande studier: Hjälper mot torra slemhinnor

Närmare 2 miljoner svenska kvinnor över 40 år lider av torra och känsliga slemhinnor, men det finns hjälp. Membrasin, med naturens eget superbär havtorn, lindrar besvären på fyra veckor.

Havtorn har länge används mot torra slemhinnor och studie efter studie visar att havtornsextraktet SBA 24 ger en kliniskt bevisad effekt.

Kroppens slemhinnor fungerar som en naturlig skyddsbarriär och har stor betydelse för vårt naturliga försvar. Deras uppbyggnad och fuktighet påverkar det allmänna välbefinnandet och har därför stor betydelse för livskvaliteten, inte minst socialt. Inom den österländska folkmedicinen har man länge känt till de nyttiga havtornsbären, men det var inte förrän på 1990-talet som forskarna på allvar började intressera sig för de medicinska effekterna.

Fann svaret
En grupp forskare kring professor Heikki Kallio vid universitetet i Åbo fann att extrakt av havtornsbär har förmågan att lindra problem med torra slemhinnor tack vare sitt höga naturliga innehåll av omega-7 och vitamin A. Deras forskning och kliniska studier visar att besvär som muntorrhet, rödögdhet, grusighet i ögonen och underlivsbesvär som klåda, smärta och torrhetskänsla minskar signifikant och utan biverkningar. A-vitamin måste tillföras kroppen med födan och vid brist blir slemhinnorna torra och känsliga. Omega-7 är en livsnödvändig fettsyra som kroppen själv kan tillverka, men med stigande ålder minskar produktionen. Då fungerar inte slemhinnorna normalt och man upplever problem som muntorrhet, grusighet i ögonen eller torra slemhinnor i underlivet.

Patenterad lösning
Forskningen vid Åbo universitet har resulterat i det patenterade extraktet SBA 24 som utvinns ur havtornsbär där både fruktkött och de fettsyrarika kärnorna tas tillvara. Framställningen sker vid låg temperatur och i en syrefri miljö som säkerställer den höga kvaliteten och isolerar de känsliga fettsyrorna utan att de skadas av värme, oxidation eller andra lösningsmedel. Idag säljs SBA 24 i över 20 länder i Europa och i Sverige finns SBA 24 i kosttillskottet Membrasin som är den enda kliniskt dokumenterade produkten mot torra slemhinnor på svenska marknaden.

Mera information

Originalprodukt – Naturlig hjälp mot sköra slemhinnor

Havtornsbär kallas ibland ”Naturens vitaminbomb” eftersom de är så rika på vitaminer, mineraler och fettsyrorna Omega-3, 6, 7 och 9. Omega-7 är nödvändig för att hudens och slemhinnornas cellmembran ska fungera optimalt och havtornsolja har en starkt skyddande effekt för underlivet (vulva, blygdläppar, slida och urinrör). Därför är Membrasin ett mycket bra tillskott för kvinnor som lider av torra slemhinnor. Det finns mer än 1000 vetenskapliga publikationer om havtorn, de flesta handlar om effekten mot slemhinneåkommor.

Text: Lisa Nilsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.