tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Professorn: Bränn dina överviktskilon med chili

Professorn: Bränn dina överviktskilon med chili

Professor Charlotte Erlanson- Albertsson. Foto: Mikael Risedal

Forskare intresserar sig allt mer för hur vissa substanser i kosten kan påverka ämnesomsättningen. Det har visat sig att kosttillskott med starka kryddor, som exempelvis chili, stimulerar fettförbränningen och underlättar en viktnedgång, samtidigt som det bromsar upp åldrandet.

Vi vet alla hur det känns att äta chilifrukt. Man upplever styrkan i kryddan både i smaken och med hela kroppen, man känner sig varmare och svettas. Det beror på att chilin förbränner fett och då bildas vätska som man svettas ut.

Reaktionen innebär att viktminskningen kommer igång, trots ett konstant intag av kalorier. 
– Kryddor som chili ska vi äta så mycket vi kan av, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson som forskar på övervikt, aptitreglering och energibalans vid institutet för medicinsk och fysiologisk kemi på Lunds Universitet.

Med ett intag av chilitillskott kan man åstadkomma en viktnedgång utan att lägga om sin kost och livsstil alltför mycket. Naturligtvis är det bästa för kroppen att äta hälsosamt och röra på sig – men det speciella med denna metod är att man får ett snabbare resultat och sedan, med motivationen på topp, successivt kan ändra till bättre vanor.
– Chili innehåller bioaktiva ämnen, bland annat koncentrat av antioxidanter, som stimulerar fettförbränningen. När man äter chili förbränns fettet direkt och då blir man smalare, säger professor Erlanson-Albertsson.

En bonus med chili är att det höga innehållet av antioxidanter även bromsar upp åldrandet.
– Ju äldre vi blir desto svagare blir vår egen maskin som försvarar oss mot fria radikaler och då blir vi mer och mer beroende av att tillföra kroppen antioxidanter för att få bort reaktiva ämnen som gör att vi åldras. Med chili får man ett bättre skydd för detta, säger professorn.

Får man inte i sig chili via kosten finns det bra kosttillskott som du hittar i hälsokostbutiker.
– Ja, ett kosttillskott fungerar också men det måste innehålla flera antioxidanter, annars tappar man effekten, säger professor Erlanson-Albertsson.

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.