fredag 22 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Rödbetsjuice sänker blodtrycket

Rödbetsjuice sänker blodtrycket

Eva Appring, 67. Foto: Mats Samuelsson

Eva Appring, 67, sänkte blodtrycket med Biottas ekologiska och färskpressade rödbetsjuice, som finns i alla hälsokostbutiker.

Evas höftled var utsliten men operationen var i fara på grund av hennes höga blodtryck som inte sänktes tillräckligt av medicinen. Med ekologisk rödbetsjuice fick hon ett normalt blodtryck och kunde få sin operation.

Eva Appring, 67 år, jobbade i många år inom hotell- och restaurangbranschen. Det tunga arbetet slet ut båda hennes höftleder och hon gick i förtidspension vid 54 år. Det blev över tio års väntan på första operationen och när så äntligen höft nummer två skulle opereras hade Eva ett kraftigt förhöjt blodtryck.
– Det var ju inte så konstigt att mitt blodtryck hade skjutit i höjden. Smärtorna i höften förhindrade mig att komma ut och röra på mig. Speciellt svårt var det under vintern, då var jag väldigt isolerad, säger Eva.

Färskpressad & ekologisk
– I somras fick jag medicin som sänkte blodtrycket, men det gjorde den bara till viss del. Under flera månader var jag väldigt orolig att operationen skulle skjutas upp, berättar Eva. Men så fick hon höra talas om att Biottas färskpressade ekologiska rödbetsjuice kan sänka blodtrycket med 10-15 procent redan några timmar efter att man druckit juicen.

Fick normalt blodtryck
Med hjälp av medicinerna hade hennes blodtryck gått från 185/110 till 145/90, vilket fortfarande är högt och där låg det kvar. När Eva druckit rödbetsjuicen i några veckor kom en dramatisk sänkning och hon klarade gränsen för operation. – Då hade jag 120/80 vilket är normalt. Att det blev så bra kan jag tacka rödbetsdrycken för, säger Eva.

Motverkar kärlstelhet
Förklaringen till att ett intag av rödbetor sänker blodtrycket är att betorna innehåller nitrat. Nitrat motverkar kärlstelhet och läker skador som uppkommit i kärlen. Nitratrika grönsaker är också spenat och ruccola.
– För mig var det enklast att dricka rödbetsjucie. Jag tar ett glas varje morgon och då kan jag känna mig trygg i att jag fått i mig det jag behöver, säger Eva. Ökat näringsupptag Nu är det full fart på Eva, som tar igen förlorad tid. Hon promenerar varje dag och märker också att rödbetor har positiv effekt på både muskelstyrka och uthållighet. Biottas rödbetsjuice är också mjölksyrad vilket förbättrar upptaget av näringsämnena.
– Denna dryck har gjort underverk för mig. Jag var ofta förstoppad förut men bara några dagar efter att jag började dricka juicen fungerade tarmen som den skulle. Och jag har inte haft några bekymmer sedan dess. Det känns som om jag har fått ett nytt liv, säger Eva tacksamt.

Mera information

Text: Lisa Nilsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.