tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Så här enkelt kan äldre få ett längre liv

Så här enkelt kan äldre få ett längre liv

Ett längre liv

Institutionen för kardiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping har funnit en helt ny metod för att stärka hjärtats pumpfunktion. Enkel väg till ett bättre och längre liv.

För några år sedan offentliggjorde svenska forskare en banbrytande studie som visade att äldre män och kvinnor kan minska risken att dö i hjärtkärlsjukdom med över 50%.

Resultatet är i sig slående, men än mer otroligt är den livsförlängande effekt som kan uppnås med hjälp av två naturliga substanser; selen och det vitaminliknande ämnet coenzym Q10.

Urban Alehagen, docent från Instutionen för kardiologi, Universitetssjukhuset i Linköping, som stod i spetsen för denna studie, betraktar detta som ett genombrott inom kardiologi och menar att den förebyggande behandlingen kan vara receptet för ett längre liv med bättre livskvalitet.

Trodde det var ett räknefel
– När vi var färdiga med alla siffror och insåg att de äldre männen och kvinnorna som fick kosttillskott, hade en markant lägre dödlighet än den andra gruppen som fick placebo, trodde vi helt enkelt att det var ett räknefel, fortsätter Urban Alehagen.

Tillsammans med de övriga forskarna räknade han därför igenom siffrorna ännu en gång men kom fram till samma resultat som förut.

Starkare hjärta
– Vi såg väldigt tydligt, att gruppen som fått selen och Q10, hade 54% färre hjärta-kärl relaterade dödsfall, men det var inte den enda skillnaden, förklarar han.

– Vi kunde också se att hjärtats pumpfunktion hos de som hade fått kosttillskott var markant förbättrad. Det kunde vi mäta med ultraljud och blodprover. Det togs över 50.000 blodprover under loppet av de 4 år studien pågick.

Färre antal sjukhusdagar
Det är dock inte bara ökad livslängd och starkare hjärtan som dessa två substanser kan bidra till.
– Vi har studerat resultaten från vår ursprungliga forskning och gjort nya analyser som visar att de selen och Q10-behandlade patienterna har mycket färre antal sjukhusdagar och väsentligt bättre livskvalitet, säger Urban Alehagen, som är positivt överraskad över de observationer som forskargruppen har gjort.

Mera information

Text: Bjørn Falk Madsen

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.