tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Testa dig själv: Har du koll på midjemåttet?

Testa dig själv: Har du koll på midjemåttet?

Har du aldrig mätt ditt midjemått tidigare så är det hög tid att du gör det nu. Midjemåttet är nämligen den viktigaste faktorn för att kunna avgöra en persons risk att dö i förtid.

All övervikt är inte lika ohälsosam. Beroende på var på kroppen de extra kilona sitter kan du avgöra om du har förhöjd risk för diabetes typ 2, åderförkalkning, högt blodtryck och andra sjukdomar.

Dessa hänger framför allt ihop med bukfetma och inte alltid med för hög kroppsvikt. Enligt en stor europeisk studie ökar risken att dö i förtid med 13 procent för kvinnor, och 17 procent för män med ett 5 cm större höftmått.

För män bör midjemåttet inte överstiga 94 cm och vid över 102 cm ökar risken kraftigt för sjukdom och för tidig död. För kvinnor bör midjemåttet inte överstiga 80 cm och över 88 cm ökar sjukdomsrisken kraftigt.

Midjemåttet mäts mittemellan nedersta revbenet och höftkammen. Har du inget måttband hemma kan du ta ett snöre och sedan mäta det på en linjal eller tumstock. Ta ett djupt andetag och andas ut innan du mäter.

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.