tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Tomatextrakt förebygger blodpropp och hjärtinfarkt

Tomatextrakt förebygger blodpropp och hjärtinfarkt

– Eftersom vi tillhör riskgruppen för hjärtkärlsjukdom vill vi göra allt för att undvika hjärtinfarkt och blodpropp, därför äter vi FreeStream, säger Lena och Thomas, 65 och 64 år från Norrköping.

Europeiska livsmedelsverket (EFSA) har studerat en rad kliniska studier på tomatextrakt och konstaterar nu att ett unikt preparat med tomatextrakt minskar risken för hjärtinfarkt och blodpropp.

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland hjärt-kärlsjukdomarna. Riskfaktorerna för att insjukna är oftast ärftliga och riskerna tilltar med stigande ålder. Trots att död i hjärt-kärlsjukdomar har halverats i Sverige sedan 70-talet står de fortfarande för ungefär hälften av dödsfallen vid arbetsför ålder. Hos många människor kan blodcirkulationsproblemen synas i vardagen redan innan allvarligare sjukdomar bryter ut eller diagnosticeras. Blodcirkulationen försämras med tilltagande ålder, fingrar och tår känns kalla samtidigt som vitaliteten, energinivån och det allmänna hälsotillståndet försämras.

Gynnar hjärthälsan
Maten vi äter har stor betydelse för vår hälsa och bl.a. ger grönsaker en bra hjärt-kärlhälsa. För 15 år sedan upptäckte forskare att en gel som omger fröna i tomater innehåller ämnen som effektivt minskar risken för blodpropp och hjärtinfarkt. Från den upptäckten tog man fram tillskottet FreeStream som innehåller ett vattenlösligt tomatkoncentrat. Preparatet har omsorgsfullt studerats i flera vetenskapliga studier och visat tydliga positiva hälsoeffekter. FreeStream minskar risken för att blodplättarna klumpar ihop sig i onödan, utan några biverkningar.

Godkänt hälsopåstående
Europeiska livsmedelssäkerhetsverket har konstaterat att samtliga åtta undersökningar som gjorts på FreeStream konsekvent har bevisat att extraktet hjälper blodplättarna att upprätthålla ett normalt aggregationsbeteende. Därför beviljade man tomatextraktet ett välförtjänt hälsopåstående, som första produkt på marknaden.

Mera information

Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

• Låg fysisk aktivitet
• Dåliga kostvanor
• Fetma
• Rökning
• Stress
• Diabetes
• Högt blodtryck
• Förhöjt kolesterol

Text: Ingvar Larsson

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.