tisdag 19 februari, 2019

Sveriges största hälsotidning

Värkande leder och nedslitet brosk

Värkande leder och nedslitet brosk

Artros

I en ny rapport rekommenderar Europas ledande reumatologer glukosamin för behandling av artros. Detta efter en noggrann bedömning av den säkra och naturliga substansen.

Under många år har smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel varit förstahandsval vid behandling av personer med artros, det tillstånd där ledbrosket slitits ner till en grad som orsakar smärta och minskad ledrörlighet. Nu har experterna en helt ny rekommendation: glukosamin. Detta medel har använts i flera år för personer med artros, och det har blivit allt vanligare att läkare råder sina patienter att använda det. Nu pekar för första gången en grupp europeiska experter på glukosamin som första val för lindring av artros.

Nya riktlinjer för behandling
I en helt ny uppsättning riktlinjer, till reumatologer och andra läkare, rekommenderar ESCEO:s expertgrupp (se faktaruta nedan) glukosamin med argumentet att det är både säkert och effektivt. De nya rekommendationerna ges till läkare som behandlar patienter med artros och är baserade på den senaste forskningen som publicerats i erkända vetenskapliga tidskrifter. Syftet är att optimera behandlingen och bygga konsensus bland läkare om dessa riktlinjer.

Ett bra ställe att börja
Glukosamin är bara en av många tillgängliga strategier för behandling av artros, men det är en bra början. Substansen har dokumenterad effekt i studier och orsakar, till skillnad mot receptbelagda läkemedel, inga biverkningar.

Nyckelordet är ”sulfat”
Intressant nog finns det ett stort antal studier med glukosamin där man sett positiva resultat, medan andra studier inte visar någon effekt. Så förvirrande som detta kan tyckas, finns det en logisk förklaring till avvikelsen – glukosamin har olika former. Den form som visat ett pålitligt utfall kallas glukosamin- sulfat, medan andra former som glukosamin- hydroklorid inte visat liknande nytta. Den nya rapporten pekar specifikt ut glukosamin- sulfat, eftersom denna form helt enkelt fungerar bättre. Det är också viktigt att se till att glukosaminet har läkemedelskvalitet.

Mycket säkert ämne
En av de riktigt stora fördelarna med glukosamin- sulfat, bortsett från att det har god effekt på artrossymtom, är att ämnet är mycket säkert för människor att konsumera. I studier av glukosamin har inga signifikanta biverkningar observerats. I själva verket är de enda biverkningar som iakttagits liknande de som observerats med placebo, d.v.s. ”sockerpiller” som ges till kontrollgrupper i vetenskapliga studier. Normalt används ämnen som olivolja, majsolja eller laktossocker för placebo.

Mera information

Fakta | Glukosamin

Glukosamin är ett så kallat aminosocker och en av de ”byggstenar” som kroppen använder för att göra brosk – det starka och mycket motståndskraftiga ämne som bildar en ”kudde” i lederna och förhindrar att de gnuggar mot varandra.

När vi människor blir äldre slits broskkuddarna ner, delvis på grund av enzymer som bokstavligen löser brosket, men också på grund av andra faktorer som övervikt, brist på motion och arbetsrelaterat slitage.

Reparerar den skadade leden
Det är här som glukosamin visat sig ha en överraskande god effekt. Enligt vetenskapliga studier, får människor med slitet ledbrosk betydligt mindre smärta och långt bättre ledrörlighet efter intag av glukosamin. Det bromsar ytterligare försämring av brosket och kan även återuppbygga brosk som redan slitits ner. På sätt och vis fungerar glukosamin som ett reparationskit för förstört brosk.

Fakta | ESCEO
ESCEO står för European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis. Det är en icke-vinstdrivande organisation som tillhandahåller rådgivning för läkare och förser dem med den senaste kliniska forskningen inom ben-, led- och muskelbesvär.

Kropp & själ

Välkommen till Sveriges största hälsotidning! 
Vi har som mål att hjälpa människor att må bättre. Det vill vi göra genom att öka förståelsen för naturlig egenvård, ge tips om nyttig kosthållning och råd om grundläggande träning.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Nyhetsbrev

Vill du få nyheter om egenvårdsprodukter, kost och träning för att må bättre?
Anmäl dig till vårat nyhetsbrev så får du tips varje månad om hur du kan få en positiv hälsoutveckling.
Kommer snart!

Tipsa oss

Saknar du något? Vill du att vi skriver mer om något? Har du rent av något som du vill publicera på sajten?

Ta kontakt med oss och tipsa oss om hur vi kan bli bättre.